İş Güvenliğinde Maske ve Solunum Koruyucuların Önemi
İş güvenliği maskeleri çalışanların işyerlerinde maruz kaldıkları zararlı veya zehirli gazlar ile toz, buhar ve katı parçacıkları filtre eder. Çalışanın temiz hava solumasını sağlayan maske ve solunum koruyucuları kişisel koruyucu donanımlar (KKD) kategorisinde yer alır. İş güvenliği mevzuatlarına göre zararlı ve zehirli gazlar, buharlar ve katı parçacıkların konsantrasyonunun yoğun olduğu işyerlerinde kullanılan iş güvenliği maskeleri neden önemlidir? Gelin, hep birlikte bu koruyucuların kullanımını ve neden gerekli olduğunu daha yakından inceleyelim…
SOLUNUM SİSTEMİ KORUYUCULARI NELERDİR?
Solunum sistemi koruyucuları çalışanları oksijen oranı yüzde 19,5’in altına düştüğü durumlarda solunması riskli gaz, buhar ve katı parçacıklarına karşı korur. Genel itibari ile solunum sistemi koruyucu donanımlar toz ve gaz maskesi olarak ikiye ayrılır.
Toz Maskesi
Toz maskeleri çalışma ortamında yapılan iş kaynaklı tozlara ve çeşitli solunum risklerine karşı koruma sağlar. TS EN 149 standartlarına göre üretilmesi gereken toz maskeleri seçiminde ortamda yapılan maruziyet ölçümleri, hangi ürün tipinin kullanılacağını belirtir. İşyerinizde yaptırdığınız kişisel maruziyet ölçümleri sonucu belirlenen toz miktarı sınır değerine göre BLS marka toz maskelerinin aşağıdaki ürün tiplerini kullanabilirsiniz:
- FFP1: 4 katına kadar olan yerlerde kullanılır.
- FFP2: 12 katına kadar olan yerlerde kullanılır.
- FFP3: 50 katına kadar olan yerlerde kullanılır.
Gaz Maskesi
Gaz maskeleri zararlı gazların solunumunun önlenmesi adına kullanılır. TS EN 136 (tam yüz maskesi) ve TS EN 140 (yarım yüz maskesi) standartlarına uygun olarak üretilen gaz maskeleri, istenmeyen havaların içeri girmesini önleyecek tasarıma sahiptir.
MASKE VE SOLUNUM KORUYUCULARI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Maske ve solunum koruyucuları, her zaman yapılması mümkün olmayan havalandırma sistemi gibi mühendislik çözümlerinin bulunmadığı ortamlarda çalışanları korur. Genel hatları ile solunum koruyucu maskeler kullanıcıları iki yolla korumaktadır. Maske ve solunum koruyucular kullanıcılarını aşağıda paylaşılan iki temel yolla korur:
- Solunum koruyucular, havayı filtreler. Havadaki partikülleri filtreleyerek kullanan kişinin bu zararlı maddeleri solumasını önler.
- Temiz hava sağlar. Uzakta bulunan bir kaynaktan oluşturulan havayı kullanıcısının solumasını sağlar.
Toz Maskesi Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Toz maskesi kullanımı ile hedeflenen korumanın sağlanması için bazı kullanım kurallarına dikkat edilmesi gerekir. Bahsedilen hususlar şu şekildedir:
- Toz maskesinin iç kısmına el sürülmemelidir.
- Kullanım sonrası ambalaj ya da kilitli poşet ile muhafaza edilmelidir.
- Eğer maske kullanılırken zor nefes alışverişi yapılıyorsa kullanılan maske yenisi ile değiştirilmelidir.
Gaz Maskesi Kullanımında Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Gaz maskesi kullanırken aşağıdaki basit kriterlere dikkat etmeniz gerekir:
- Filtre kullanım süresi hesaplanırken çalışanın maruz kaldığı kirli hava ve diğer dış etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Hava sızıntısı mevcut ise maske yüze yeniden doğru bir konumda yerleştirilmeli ve sızıntının önlenmesi için gerekirse kafa bantları kullanılmalıdır.
- Eğer maske yüze tam olarak oturmuyorsa yenisi ile değişimi için işyeri yetkilisine başvurulmalıdır.